Pääsiäisviikko – Hiljainenviikko

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Suomen kielen sana pääsiäinen on Mikael Agricolan uudissana ja tarkoittaa paastosta pääsemistä, eli pääsiäisestä edeltävän neljänkymmenen päivän paaston päättymistä. Pääsiäistä edeltää palmusunnuntaista alkava viikko, jota läntisessä kristillisessä perinteessä kutsutaan hiljaiseksi viikoksi eli pyhäksi viikoksi, itäisessä perinteessä suureksi viikoksi.Varhaisimmat tiedot pääsiäisen vietosta ovat 100-luvulta, jolloin ylösnousemisen, sunnuntain,rinnalle tuli vuosittain vietettävä pääsiäisjuhla. Pääsiäisyön messua pitää myös Suomen evankelisluterilainen kirkko. Perinne on lähtöisin ortodoksisesta kirkosta. Ortodoksisessa kirkossa messuun kuuluu ristinsaatto, jossa kierretään kirkko ennen varsinaisen jumalanpalveluksen alkua.
Palmusunnuntai  - Virpomissunnuntai                                                                                                                                                                                                                                        Palmusunnuntain nimi tulee Raamatun kertomuksesta, jossa Jeesus ratsasti Jerusalemiin. Tielle oli laitettu palmunoksia ja vaatteita. Itä-Suomessa ja Karjalassa perinteeseen kuuluu virpominen palmusunnuntaina. Sen kerrotaan tuoneen siunausta, terveyttä ja on myös toiminut pahan karkoittajana. 1980-luvulta on koko Suomessa yleistynyt virpomis- ja noitaperinteen  yhdistyminen.  Pienet lapset kulkevat noidiksi pukeutuneina virpomassa saaden heti palkkion. Suomessa lapset ovat tuoneet kotiin pajunoksia maljakkoon palmunoksien vertauskuviksi.
Malkamaanantai                                                                                                                                                                 Malkamaanantain nimenä on myös malko-,makka-,matti- tai makumaanantai. Malkamaanantain  aiheena on kärsivä Kristus. Syytöntä syytetään kuten raamatussa: nähdä rikka toisen silmässä, mutta ei malkaa omassa. Sanottiin Jeesuksesta, että häntä malkailtiin eli puhuteltiin pisteliäästi.
Tikkutiistai                                                                                                                                                                                                                                                                                              Tikkutiistaina  vuoltiin sytykkeitä. Sinä päivänä vuollut sytykkeet olivat erittäin hyvällä onnella varustettuja.
Kellokeskiviikko                                                                                                                                                       Kellokeskiviikkoa  ei pidä sekoittaa  tuhkakeskiviikkoon. Kellokeskiviikkona laitettiin kellot karjan kaulaan.
Kiirastorstai                                                                                                                                                                                                                                      Koko viikon aikana muistellaan Jeesuksen kärsimystietä. Kiirastorstaina muistellaan myös ehtoollisen asettamista. Kiirastorstain illasta alkaa pyhän kolmen päivän aika, ristin ja ylösnousemuksen muistelu, joka ulottuu pääsiäispäivän iltaa. Puhdistuminen liittyy päivään, sillä silloin Jeesus pesi opetuslastensa jalat. Kansankertomuksissa kiira oli pihapiirissä vaikuttava paha olento, joka karkotettiin pois. Karkotus suoritettiin talo ja pellot kiertäen kelkassa kolisevan romun ja savuavan terva-astian kanssa.
Pitkäperjantai                                                                                                                                             Pitkäperjantaina muistellaan Jeesuksen kuolemaa ihmiskunnan syntien sovittamisena ja Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta Golgatalla. Pitkäperjantain liturginen väri luterilaisissa kirkoissa on musta. Päivää vietetään kotona, sillä se on hiljainen päivä.
Lankalauantai                                                                                                                                           Lankalauantai on myös hiljainen päivä. Lauantaina muistellaan Jeesuksen haudassa oloa. Lankalauantaina pestiin ja värjättiin talvella kehrätyt langat päivän hiljaisuudesta riippumatta. Pohjanmaalla  roihuavat pääsiäiskokot.
Pääsiäinen eli Sukkasunnuntai        Pääsiäinen on surun ja ilon juhla, koska Jeesus nousi haudasta. Liturginen väri vaihtuu luterilaisessa kirkossa  mustasta valkoiseen. Paasto päättyy jumalanpalvelukseen, jota vietetään eri kirkkojen liturgisten tapojen mukaan joko pääsiäisyönä tai pääsiäisaamuna. Perinteisiä pääsiäisruokia olivat mämmi, munamaito, verimakkarat, tuore leipä, lammaspaisti ja uunijuusto. Pääsiäispäivä eli Sukkasunnuntai lopettaa hiljaisuuden ja riehakkaasti tanssitaan sukkienkin lentäessä pois.
Reetta Väänänen     Kevät 2018

Takaisin