Kettukarkki


Mikä ihmeen kettukarkki? Pihlajanmarjakarkkihan tämä on, tuumaan mielessäni ja maistelen karamellia suussani. Ei tämä kuitenkaan pihlajanmarjalta maistu. Tutkin vielä käärepaperiakin. Siinä on sekä pihlajanmarjan että ketun kuva. Onhan kumma juttu. Täytyy ihan selvittää.

Kotona avaan netin ja etsin tietoa sekä kettukarkista että pihlajasta. Lapsuuteni pihlajanmarjakarkki on Fazerin ensimmäinen makeistuote vuodelta 1895. Alunperin se valmistettiin aidosta pihlajanmarjahyytelöstä kapeampana versiona kuin nykyinen. Käärepaperi on pysynyt samanlaisena koko ajan, mutta sisus ei ole enää sisällä aitoa pihlajanmarjaa, vaan se on korvattu muulla marmelaadilla. Ei siis ihme, ettei makuaistini hyväksynyt nykyistä makeista lapsuuteni herkuksi.

Pihlaja, tuo suomalaisten pyhä puu on sitkeä kasvi, joka on palvellut monin tavoin ihmisiä ja luontoa pohjolan kylmyydessä. Siihen liittyy myös moninaisia uskomuksia. Siksiköhän kotitalomme etupihan toiseen reunaan istutettiin viitisenkymmnetä vuotta sitten pihlajia estämään vesisuonten haitallinen heijastus. Takapihalla kasvoi tuolloin pelkästään havupuita ja pari koivua, mutta muutaman vuoden kuluttua sinne ilmestyi myös pihlajia, todennäköisesti luonnon kotipihlajoita. Keittiön ikkunamme edessä ne ovat tuoneet elämäämme kauneutta ja iloa rehevine kukintoineen ja marjoineen. Oksiston paksuunnuttua sopivasti olen muokannut niistä talviruokintapaikan linnuille ja vuosien mittaan alkanut bongailla ruokailijoiden sukupuita aikani kuluksi. Kolmisen vuotta sitten pelkäsin harrastukseni loppuvan, kun puiden lehdykät eivät kevään tullen varttuneetkaan aiempaan kokoonsa, vaan olivat kurjannäköisiä ja niitä oli harvakseltaan. Kukintoja oli kesäkuussa vain kourallinen, joten marjojakaan ei ollut tarjolla tilhille ja räkäteille syksyn tullen. Sama toistui seuraavanakin vuonna. Viime vuosi tarjosi kuitenkin iloisen yllätyksen. Olisivatkohan puut käyneet kauneusleikkauksessa, kun entistä ehompina loivat lehtensä ja saivat runsaat kukinnot. Marjoja riitti. Niitä lienee riittänyt kaikkialla Suomessa, sillä ensimmäiset tilhit pelkästään piipahtivat vasta tammikuussa.

Kuluvan talven runsaat lumisateet pukivat puut kauniin valkoiseen turkkiin. Eivät oksat raskaasta taakastaan olleet moksiskaan, vaikka ne taipuivat luokille naapuriensa tavoin. Tunnetusti sitkeinä kasveina ne ovat olleet tuttuja ihmiselle syntymästään asti. Niinpä niistä on tehty kävelykeppejä torjumaan pahat henget ja sodat sekä ennustamaan jopa naimakaupat. Oksien taipuvuus on auttanut löytämään vesisuonet kaivon paikkaa etsittäessä useiden muiden hyvien ominaisuuksiensa lisäksi.

Se, mistä tämä kirjoittelu sai alkunsa, liittyy pihlajan marjojen maukkaaseen happamuuteen, jonka maistoin jo nuorena. Kummasti tuo aistielämys on kulkenut mukanani niin, että lapsuuteni karkki on ja pysyy pihlajanmarjakarkkina eikä kettukarkkina. Ketun olen nähnyt vain pari kertaa luonnossa, mutta pihlajan näen päivittäin kotipihallani.


Marjut Kekäle 
11.03.2018   

Takaisin