Honkaniemen kukoistus


                                            
Honkaniemi Vehkalahden Metsäkylässä oli pitäjän ensimmäisiä kesäasuntoja. Huvila, niinkuin entisaikaan kesämökkejä kutsuttiin, oli  vuosisadan alussa  kymmenen vuoden ajan Ilmari Krohnin ja hänen vaimonsa Hilja Haahden kesäkotina. Lapsuuden kodissani kerrottiin paljon tarinoita heistä ja lapsista. Tarinoista heräsi minunkin kiinnostukseni perheen elämään maalaiskylässä.
Honkaniemi oli nimensä mukaisesti niemen kärjessä honkien keskellä Suurjärven rannalla. Puolet tontista oli esivanhemmiltani vuokrattu ja toinen puoli naapureiltamme. Lapsuuskotini oli lähin maalaistalo ja kanssakäyminen Krohnin perheen kanssa oli päivittäistä.
Metsäkylä oli ollut 1500-luvulla Vehkalahden ruotsinkielisin kylä ja siksi siellä moni paikannimi ja vanhojen ihmisten kielessä vilisevät sanat viittasivat tähän aikaan. Suurjärvi ei nimestään huolimatta ollut kovinkaan suuri. Kesäasuntoja oli Honkaniemen vastarannalla Severviikissä muutama, mutta järven kaunistus oli Honkaniemi.  
Huvila oli rakennettu edellisen vuosisadan lopulla ja Krohnin perhe oli sen toinen omistaja. Huvila käsitti useita huoneita kahdessa kerroksessa ja ison kuistin. Alueella oli monia pienempiä rakennuksia ja niihin he olivat majoittaneet vierailevat sukulaiset ja ystävät.
"Juna lähtee Helsingistä. Meitä on kolmetoista henkeä: mummu, isä, äiti,kuusi lasta, keittäjä, sisäkkö, lastenneiti,mummun apulainen. Mummu istuu toisessa luokassa. On tehty sata voileipää - aina tasan sata-, ja kuuden litran astiassa toisessa maitoa ja toisessa mustikkakeittoa. Ennakolta on lähetetty puoli härkävaunua tavaraa. No nyt ollaan Haminan junassa. Vihdoin: koski, saha, Metsäkylä. Kukas hyppää junaan? Nuori emäntä, joka tarjoaa juottovasikkaa. Saa tuoda huomisaamuna. Juna lähtee. Emäntä ei ehdi alas, vaan ajaa kanssamme viimeisen asemavälin. Kysellään kuulumisia. Rapatin tytär on kihloissa. Lautalan emäntää yhäti vaivaa luuvalo. Ståhlbergille on syntynyt poika. Tuolla välkkyykin järvi" rakas odottava Honkaniemi."
Härkävaunu tavaroineen oli siirretty sivuraiteelle huvilan läheisyyteen. Valtio oli Haminan radan rakentamisen yhteydessä pakkolunastanut kauniin soraharjun ja sinne oli rakennettu sivuraiteet Inkeroinen Hamina radasta. Ratavartija Tommola asui radan läheisyydessä ja hän oli järjestänyt  vaunun siirron. Ei koskaan ole saatu tietää kenen keksimä oli sorakuopan nimi, mutta vieläkin kansa tuntee paikan Santavekselinä. Santavekseli syntyessään hävitti arvokkaan kivikautisen asuinalueen. Paikan historiallista arvoa ei silloin tunnettu.
Kylään oli edeltäkäsin ilmoitettu perheen saapumisaika ja niin  kylän naiset olivat siivoneet huoneet talven pölyistä  sekä pihamaakin oli puhdistettu  syksyllä pudonneista lehdistä. Tieto tulijoista oli levinnyt kyläläisten keskuuteen ja tulijoita  odotti portailla  munien ja  voin kauppaajia. Kaikki hyviä tuttuja entuudestaan. Lapset eivät maltaneet pysyä paikoillaan, vaan juosksivat  ja tutkivat innokkaina olivatko heidän leikkipaikkansa säilyneet paksun lumikerroksen alla. Erkki keikkui jo korkean puun latvassa. Ensio talutteli mummua ja he tutkivat kukkien heräämistä uuteen kesään. Pieni Emmikin touhuili käpylehmien kanssa. Uimaan ei vielä uskallettu mennä. Järven ainoa saari Kylmäsaari nimensä mukaisesti piti veden kylmempänä pidempään kuin järven läpivirtaava Summanjoki.
Hilja Haahden ja Ilmari Krohnin perheineen muuttaessa Honkaniemeen muistorikas kotikylänikin heräsi talviunestaan. Pyhäkoulun pitämiseen sunnuntaisin huvilalla ei supistunut heidän antinsa kylän elämään, vaan muukin hengellinen elämä sekä heidän pitämänsä konsertit olivat kesän kohokohtia. Yleisömäärä oli valtava, niin kuin myös talvisin heidän tultuaan pitämään musikaallisia tilaisuuksia kylään. Vielä ollessani noin kymmenen vuoden ikäinen sotien jälkeen Emmi Kurki-Suonio oli esiintymässä Reitkallin Puutarhakoulun juhlissa ja sieltä tuli kotiini vierailulle. Muistan, kuinka hän vierailun aikana esitti kodissani saman ohjelmiston kuin juhlissa.
Perheen pojat olivat innolla mukana kotini peltotöissä. Pellollamme huvilan läheisyydessä olivat kaikki viisi poikaa, setäni Vilho ja renkimme. Työssä mukana oli vain yksi hevonen. Krohnin pojat, kaikki viisi, halusivat hevosen selkään ja niin myös setäni Vilho. Selkään ei mahtunut kuin viisi heistä. Kuka jäisi pois? Renki ratkaisi ongelman ja laittoi veljekset hevosen selkään ja nosti Vilhon harteilleen. Pojat istuivat ylväinä korkeuksissa, Vilho toisenlaisessa selässä matalammalla. Kohta yksi hevosen selässä olija toteaa:" Vilho se ratsastaa rengillä."
Honkaniemen asukkaat olivat kyläläisten mielestä todellista herrasväkeä. Heille kaikki kylän asukkaat olivat samanarvoisia. Koskaan ei Honkaniemi, ennen heidän tuloaan eikä sen jälkeen, ole saavuttanut  samanlaista kukoistusta. Pihapiiri kukkineen ja polkuineen oli monen ihailun kohde. Tavallisesta  sireenistä he jalostivat kukinnon,  jossa samasta kannasta lähti kolme terttua. Kylästä voi vieläkin löytää tällaisen sireenin, sillä moni haki pistokkaan pihaansa Honkaniemestä.
Ei mihinkään paikkaan maan päällä sydämeni niin ole koskaan kiintynyt kuin juuri sinne, Honkaniemeemme, ensimmäiseen ja ainoaan kesäkotiimme. Kun vieläkin, toistakymmentä vuotta eron jälkeen, juna sujahtaa ohi ja puitten tiheiköstä pilkahtaa tuttu vaalea rakennus vihreine pielineen, silloin kouraisee kummasti sydäntäni. Suloista, kipeätä haikeutta tunnen. Muistoissa elävöityy aika, joka oli eikä palaja.
Mielikuvituksissani olen Honkaniemessä. Elän heidän viimeisiä aikojaan huvilassa. Tiedän ihmisten liittymisen joko valkoisiin tai punaisiin. Katseeni siirtyy Korsmusaan päin, siellä Veripellossa lapsia hevosen selässä kuljettanut renkimme siirrettiin ikilehtoon. Hietojan rinteeltä näen kahden naisen ympärilleen tähyillen kulkevan kohti Santavekselin lähellä sijaisevaa latoa. Lautalan Hilma ja isoäitini Ståhlbergin Iida ovat tulossa ruuan viennistä miehille Hirvihaudan luolaan. Äkkiä he tajuavat kahden punaiseen käsivarsinauhaan pukeutuneen miehen lähestyvän. Pian piiloon latoon. Miehet pysähtyvät ladon eteen. Mennään latoon, sanoo toinen. Ei mennä, vaan jatketaan matkaa. Naiset vapisevat pelosta. Pitkän ajan kuluttua he uskaltavat jatkaa kotimatkaansa.
Honkaniemen asukkaat olivat päättäneet harkita rakkaan huvilansa myyntiä ja siirtyä Haminan kaupunkiin. Ajat olivat niin rauhattomat ja Honkaniemikin oli keskellä sotatannerta. Miksi näistä ystävällisistä ihmisistä oli tullut niin raadollisia toisiaan kohtaan?
On niinkuin mustat pilvet eivät milloinkaan olisi riippuneet Honkaniemen yllä - vaikka sinnekin löysi tiensä harmaa sade ja vihainen myrsky, kuten kaikkialle. Haluaisinko sinne Honkaniemeen vielä takaisin? En, en milloinkaan, sillä entisyyttä ei voi herättää eloon. Nyt on rakennus vanhettunut, puutarha rappeutunut, järvi laskettu ja lahti ruohottunut - olen sen kaiken nähnyt. Kuolema on kulkenut rannoillamme.
Selaan arkistoani. Olen tallentanut lapsuudestani asti vanhoja tarinoita kuin myös esineitä. Teen yllätyksellisiä löytöjä. Käteeni osuu ajansaatossa kulmansa käpristänyt  kiitoskortti. Kortissa 1940- luvulla Hilja Haahti kiittää muistamisesta syntymäpäivänään. Kaurialan kartano kirjansa hän laittoi lahjaksi isoäidilleni. Saan käteeni myös kirjan, jossa kirjailija kertoi isäni syntyneen. Näin Honkaniemi yhdisti helsinkiläisen kirjailijan ja metsäkyläläisen maatalon emännän elonkaarta.             
Kylätie on hiljainen
Muistojeni maalaama                                                                                                                                                                                             
Ei tuttua kulkijaa siellä
On vain muistojen tie     


Lainaukset Hilja Haahden kirjasta:
Kotini puhuu                                                                        



Reetta Väänänen
Kevät 2018

Takaisin