Kesän maku



Tänään ne saapuivat. Kauan olin niitä odotellut, tiiraillut ikkunasta ja tarkkaillut niiden ulkoasua. Aamukahvia juodessani lehteä lukiessani sen hoksasin. Nousin tuoliltani ja menin ikkunan ääreen, sillä lähimmän männyn oksalla ei istunutkaan titntti, vaan peippopoika. Iltapäivällä niitä lehahti takapihan lumelle kokonainen parvi, noita kauan odotettuja pitkään kaivattuja kesän ennustajia. Enää olisi vain puolikuuta siihen, jolloin saisimme nauttia kesän tulosta ja maistella sen makuja.

Ajatukset karkasivat, kuten usein ennenkin, lapsuuden ja nuoruuden kesiin. Väritys oli alussa keltaista, sitten viehreää ja punaista. Metsäpolkuja kulkiessani nappasin tien reunasta ketunleivän lehtiä, maistelin niitä ja kummastelin niiden kitkerää makua. Ei niitä montaa tullut popsineeksi juuri maun perusteella, mutta hyvä niin, sillä liiallinen syönti ei olisi terveellistä. Onneksi opin sen ajan mittaan.

Mansikat ja mesikat olivat sen sijaan kesän parhainta herkkua. Niitä riittikin silloin mielin määrin. Savikosken Päivärinne siirtyi isoäidin kuoltua vuonna 1949 isällemme ja silloin alkoi marjastuksen kulta-aika minun elämässäni. Siihen vaikutti eniten Eila-sisareni, jonka intohimona oli marjojen ja sienien keruu. Hänen kanssaan samosimme pitkin metsiä ja rantoja pärekorineimme saalista etsien. Mistä hän sitten tiesi kaikki nuo salaiset paikat paljastui piankin. Kymmenen vuotta minua vanhempana hän oli liikkunut isoäidin kotiapulaisen Iidan seurassa niillä paikoilla ja painanut tarkkaan mieleensä mesimarjojen ja kanttarellien kasvupaikat.

Ahomansikoita ei kumma kyllä kasvanut Savikoskella, mutta toisin oli Kuttakosken suunnalla. Sieltä käveli kesäisin aina joku erään talon nuorisosta myymään poimimiaan mansikoita meille päivärinteeläisille. Tapa oli vakiintunut jo isoäidin eläessä, sillä torpan väki oli Iida-apulaisen sukua. Matka Savikoskelle oli kymmenisen kilometriä eikä ahomansikoiden määrä ollut pienoinen, vaan isohko marjakorillinen. Mansikkamaitoa riitti isommallekin porukalle herkuteltavaksi.

Mesimarjojen kypsyttyä päivät kuluivatkin niitä kerätessä koppakaupalla. Illat vierähtivät sukkelaan koko satokauden ajan. Istuimme kaikki pirtissä poistaen marjojen kantoja pienillä kynsisaksilla. Minulle nuorimmaisena annettiin isoäidin vanha rikkinäinen perkuuväline. Ajan kanssa selvisin kuitenkin hommasta rutiinilla. Marjoista lähtevä ihana tuoksu auttoi myös uurastuksessa. Yhtenä kesänä marjoja oli niin runsaasti, että sisareni perheellä oli mesimarjahilloa aamupuuron lisikkeenä.

Nyt ovat ajat muuttuneet. Luonto on muuttunut vielä enemmän. Metsiä on raiskattu ja siitä johtuen luonnonkasvien kasvualusta ei enää täytä niitä ehtoja, mitä ne elääkseen ja lisääntyäkseen tarvitsisivat. Enää ei ole ahoja, ei ole ketoja eikä sellaisia metsiä tai rantoja, joita tarvittaisiin. Siksi perustin mökillemme oman mesikkamaan tyttäreni avustuksella. Viime kesänä kukinta oli runsasta, mutta sitten sää muuttui koleaksi ja sateiseksi eivätkä kukat jaksaneet tuottaa satoa. Tuli vain kourallinen marjoja. Mutta en lannistu. Yritän uudemman kerran alkavana suvena. Kaipaan mesikan makua ja aromia, sitä oikeaa suvea


Marjut Kekäle 
12.-15.04. 2018   

Takaisin