Pääsiäiskokko ja kihlajaiset 1974


Tie on routinut kevätauringossa ja melkein mahdotonta päästä eteenpäin. Lada näyttää kuitenkin pystyvän mihin vain. Se hyppää kuohuvan tien pahimpien kohtien yli, ojanvarressa meinaa keikahtaa kyljelleen, mutta mitä vielä, se nousee vinhasti pystyyn ja puskee eteenpäin kuin härkä.
Olen tulossa Villen kanssa naapuripitäjästä, josta ostimme kihlasormukset.
Hän tuli luokseni pitkän matkaa etelästä. Sanoin, että lähden vanhempieni luo pääsiäiseksi, tule mukaan jos tahdot. Ja tahtoihan hän. Kihlasormukset ostimme ja saimme kaupanpäällisiksi kuuden hengen kahvikaluston. Äiti laittoi parasta pöytään ja alkoi soitella sukulaisille, että huomenna meillä on kihlajaiset.

Saunomisen jälkeen juomme kahvit ja sitten tietenkin pääsiäiskokolle, olihan lankalauantai.
Isä oli laittanut kokkoa koko edellisen viikon, kauemminkin. Hän oli raahannut ulkotiloista syrjään pantuja tavaroita, nurkissa olevia kertymiä, riihiladon yläkerrasta vanhaa romua kokon läheisyyteen. Alkaessaan rakentaa kokkoa, oli hän pannut ensin hyvin palavaa keskelle ja sitten romua, kumirenkaita ja patjoja, kaikenlaista jonninjoutavaa puutavaraa ja hevoskauden jäämistöä. - Lapsena me menimme vesikelkalla pitkin kestohankia Ruuskanpään tiemutkaan ja katkoimme kirveellä katajan oksia - . Oli isäkin laittanut muutaman katajanoksan kokon peitoksi, etteivät kyläläiset näe, mitä sisällä on.

Äiti ja isä muuttavat kesällä kirkonkylälle viettämään eläkepäiviään. Isä on yhdessä rakennusmiesten kanssa rakentanut omakotitalon aivan keskustan tuntumaan.

Kylmä kuulaus tuntuu ihollamme, kun lähestymme isän sytyttämää kokkoa. Kokko pölähtää palamaan yllättävän nopeasti ja savu alkaa tupruta korkealle taivaan tummenevaan sineen.
  • Kokko on saanut ryypyn, sanon Villelle.
Hänellä on kalanruotokuvioinen harmaavillakangastakki, minulla komerosta löytynyt äidin vanha ulsteri. Siinä me seisomme ja minun nuorin, kotona oleva siskoni tulee myös kokolle. Äitikin katselee kauempana.

Kylällä ei vielä pala yhtään muuta kokkoa. Näinhän se on ollut aina. Isä on niin hätäinen ja iltauninen, ettei hän jaksa odottaa myöhäisempää aikaa, eikä hän tahdo antaa kokon sytyttämistä muillekaan. Usein on ollut niin, että meidän perhe on jo unten mailla, kun kylällä syttyvät toisten kokot. Siitäkin isälle on sanottu, mutta ei hän välitä, vaan häärää innostuneesti työssään.
  • Eikö täällä ole istuimia, Ville kysyy ja nuo kaikkiko poltetaan?
Isä pyörittää meille koivutukit istuimiksi. Kokko palaa rauhallisesti, mutta yht`äkkiä se aivan kuin räjähtää. Hirmuinen savu nousee, kuin olisi tulivuoren purkaus. Samassa musta savukieppi kietoo pitkät ja savun harmaat käsivartensa ympärillemme. Hädissämme etsimme toisiamme ja juoksemme pakoon palaneen kumin hajuisena.
  • Tulkaa sisälle, äiti huutaa onnettomana.
  • Minä jo sanoin, että älä kokkoon kaikkea roinaa laita, hän jatkaa.
Kuinka me saamme Villen takin kuntoon, mietin mielessäni. Yritämme kotikonstein, mutta näyttää toivottomalta. Uudelleen saunakäynnin jälkeen istumme kahvipöytään ja kurkimme ikkunasta, miten isä pärjää kokon kanssa. Pian hän tulee ja pahoittelee tapahtunutta. Hän sanoo myös, että tämä on hänen viimeinen kokkonsa, sillä kirkonkylällä on yksi yhteinen kokko tapaamisen ja makkaran paiston merkeissä. ”Ollaan ensi pääsiäisenä siellä,” isä sanoo ja kertoo polttavansa ensi viikolla loput rojut.
  • Siellähän näytti olevan monta hyvää rekeä. Eikö teidän jokainen lapsi voisi perinnöksi ottaa yhden sellaisen, Ville viisastelee. Naurattaa ajatuskin, viedä kaupunkiasuntoon reki.
Sukulaisia ja muutamia kyläläisiä tulee pääsiäisiltana kihlajaisseuroihin Maallikkopuhujia ja teologiaa opiskelevia oli useita. Ville sai puhua viimeiseksi.

Liisa Voutilainen
15.3.2018

 
 Takaisin