Referaatti Päivi Mattilan kirjasta "Rakkaus, väkevä kuin kuolema"

Kirja kertoo Amalia Starckista, vuonna 1841 syntyneesta pappilan tyttärestä. Hän oli Räisälän seurakunnan kappalaisen toiseksi nuorin lapsi. Isän jäätyä eläkkeelle perhe muutti omistamaansa kartanoon, Ivaskan hoviin, jonka ympärillä olivat laajat viljelysmaat ja paljon puuta lämmittämään isoa rakennusta.

Amaliaa nuorempi Olga-tytär oli rakastunut luutnantti Alexander Wahlbergiin ja heille oli tulossa ihanat kesähäät. Amalia oli vakavailmeinen ja pienikokoinen, vastakohta sisarelleen. Eräs päivä muutti kaiken Amalian elämässä. Isä kutsui hänet kirjastoon ja kertoi kirjeestä, jonka oli saanut Padasjoen kirkkoherralta Magnus Ingmanilta. Hänen vaimonsa oli kuollut lavantautiin ja kuusi alle 10 - vuotiasta lasta oli jäänyt äidittömiksi. Hän pyytää Amaliaa puolisokseen.
  • Mutta isä, hänhän on minua 30 vuotta vanhempi, ja minä olen aina halunnut olla naimaton ja valmistua opettajattareksi.
Niin siinä sitten kuitenkin kävi, että Amalian oli hyväksyttävä avioliitto. 

Isä alkoi yllättäen sairastella ja tilanne huononi niin, että hän ehti kuolla ennenkuin Amalian ja Magnus Ingmanin häät olivat. Magnus Ingman sai tutustua tulevaan puolisoonsa Amalian isän, kappalainen Starckin hautajaisissa.

Juhannuksena 1867 olivat yhteiset häät Magnus Ingmanilla ja Amalialla, sekä Olga-siskolla ja luutnantti Wahlbergillä. Amalia koki olevansa aivan kuin isänsä käsipuolessa Magnuksen vieressä, kun taas Olga ja Alexander hehkuivat yhteisestä onnesta. Muutaman päivän kuluttua koitti kotoa lähdön hetki, joka oli surullinen ja raskas. Amalia aavisti tulevat odotukset ja tehtävät hänelle liian vaativiksi.

Uusi koti näytti Amaliasta kauniilta puutarhoineen ja kasvimaineen. Nuoremmat lapset ensin katselivat häntä, mutta pian alkoivat viihtyä hänen seurassaan. Sen sijaan vanhemmat lapset eivät hyväksyneet Amaliaa äitipuolekseen, eivät ainakaan alussa. Elettiin nälkävuosia. Padasjoellekin tuli runsaasti kerjäläisiä, jotka olivat nälkäisiä ja sairaita. Kaiken keskellä Amalia alkoi odottaa lasta. Hän halusi vauvan kastettavan saman nimiseksi kuin hän, Amaliaksi. 

Magnus oli päivät pitkät pitäjällä siunaamassa kuolleita haudan lepoon. Kerran hän tuli vilustuneena ja kuumeisena kotiin. Magnus oli sairastunut lavantautiin ja jonkin ajan kuluttua hän nukkui kuolonuneen. Pian tämän jälkeen Amalia-vauvakin kuoli. Elossa ollessaan Magnus oli kerran saanut nähdä pienen Amalia vauvansa. Pappilassa elettiin raskasta surun aikaa. Onneksi talossa oli palvelusväen joukossa Anna, pitkäaikainen palvelija, joka oli iso tuki Amalialle

  • Kuuletko, minä vihaan häntä, kuului kellarista vanhimman pojan ääni. Sitten seurasi itku.
Amalia oli kellarin läheisyydessä kuuloetäisyydellä. Hän otti kuulemansa raskaasti.
Murtuneena ja puhumattomana hän kulki pitkän aikaa, pää painuksissa. Eräänä saunailtana hän halusi lähteä uimaan. Hän ui ja ui kauas rannasta. Ajatuksena oli hänellä jäädä sille tielle. Kun Amalia huomasi olevansa kaukana, liian kaukana, hän aivan kuin heräsi näkemään, mitä oli tekemässä. Tuli hirvittävä hätä. Aallot näyttivät kasvaneen valtaviksi ja Amalian voimat olivat loppumassa.
  • Hyvä Jumala! Auta minua! Olen ollut lapsille kova ja välinpitämätön, olen ajatellut vain itseäni. Lapset ovat menettäneet valtavan paljon, enempi kuin minä. Herra auta! Lupaan tulla paremmaksi äidiksi. Herra anna anteeksi ja päästä minut täältä. Minä muuten hukun.
Hädin tuskin, raivokkaasti pyrkien Amalia pääsi takaisin rantaan. 

Epätoivoinen uintireissu vaikutti Amaliaan syvästi ja hän täytti lupauksensa heti sinä iltana ja kävi lasten vuoteiden vieressä ja lauloi heille iltavirren. Lapset olivat hämmästyneitä ja iloisia.

Liisa Voutilainen
22.2.2018

Takaisin