Pääsiäismuisto


                                   
Isä, äiti, isosisko Ritva, minä ja pikkusisko Anja olimme lähdössä Vehmersalmen Mäntysalosta pääsiäiseksi ukkilaan kahdenkymmenenviiden kilometrin päähän Tuusniemelle. Oli huhtikuun alku ja pakkasta noin viisitoista astetta. Matkaan lähdettiin hevospelillä. Isä oli vetänyt laitareen (ajelureki) liiteristä jo edellisenä iltana ja laittanut heiniä reen pohjalle pehmikkeeksi ja sen päälle parkitun hirvennahan. Lämmikkeenä toimi lampaasta tehty nahkainen. Reen takaosaan mahtui juuri ja juuri neljä ja ajopukille kaksi. Aluksi isä ohjasti pukilta ja äiti ja me tytöt saimme kuhjottaa lämpimän nahkaisen alla. Isä kävi siellä välillä lämmittelemässä. Jos veli oli mukana, hän istui pukilla joko ohjastamassa, taikka vaan muuten isän vierellä.

Matkalle lähdettiin kiirastorstaina heti aamun valjettua. Isä ohjasti hevosen saunan ohitse rantaan ja siitä jäätietä pitkin kohti mannerta. Rannasta tultiin jyrkästi Rantalaan nousevalle pihatielle, josta matka jatkui väliin valtatietä ja väliin talojen pihojen kautta kulkevia metsäteitä pitkin. Isä oli nimennyt nämä matkataipaleet lastensa nimillä ja kukin sai ohjastaa hevosta omalla taipaleellaan. Minun ajovuorollani laitareki kaatui, ja me kaikki tuiskahdimme lumeen. Kömmimme kinoksesta lumisina ja äkäisinä, jo ennestään palelevina, mutta isä vaan nauroi ja sanoi sen olevan kylvyn, jonka jokaisen hevosmiehen olisi otettava. Minä en sen jälkeen olisi enää halunnut mennä ohjaksiin, mutta isä ei antanut periksi, työ piti hoitaa loppuun. Irjan taipale kun päättyisi vasta kohta.

Muistan kuinka matkalla paleli kamalasti, ennen muuta varpaita ja käsiä, ja lopulta tunsimme itsemme jääkalikoiksi. Silloin juostiin reen perässä lämpimikseen ja kyseltiin naama jäykkänä, että kuinka pitkälti olisi vielä ukkilaan.
- Kun on menty se taival ja ylitetty se joki ja kun on käännytty siltä pellolta ja niin ollaankin kirkonkylässä ja enää viisi kilometriä, isä selitti nauraen.
Kaikkein paras kohta matkasta oli se, kun mäeltä näkyi ukkilan katto, sitten vilahti koko ukkila ja matkaa olisi enää vain kilometri. Ukki ja mummo olivat portailla vieraita vastassa ja toivottivat kädestä pitäen tervetulleeksi. Se oli lapsesta hienoa. Ukkilassa ei ollut tapana juhlapyhinä laittaa koristeluja tupaan, paitsi jouluna tietysti iso joulukuusi, mutta tuoksu sisälle tultaessa oli ihana. Uunista tuli paistin ja laatikkojen tuoksu, leivät ja pullat oli leivottu jo aikaisemmin. Orren päällä roikkuivat saunomista odottavat ja ukkilalle tuoksuvat pellavapyyhkeet.  

Me lapset katselimme ihastuneina kun mummo keitti kahvia sillä ihmeellisellä töpselipannulla, jonka johto ensin työnnettiin seinään ja sitten vetäistiin pois. Meillä kotona ei ollut sellaista, ei sähköäkään. Kahvi pulpahteli pannusta melkein yli, mummo puhalteli sitä ja samalla pyöräytti kuohua lusikalla. Häntä nauratti lasten ihmettely. Tulo- ja lähtökahvit juotiin etukamarissa pellavaliinalla peitetyllä vieraspöydällä, muulloin tuvassa. Enojen vaimot Hilja- ja Elsa-täti, kohtelivat meitä kuin prinsessoja, heillä kun ei ollut vielä silloin omia lapsia. Äidin sisko, Tyyne-täti asui maantien toisella puolella. Me vierailimme heidän luonaan joka päivä. Serkkuja siellä oli viisi, poika Tapani ja neljä tyttöä, Seija, Anna-Liisa ja nuorimmaisina pienet kaksostytöt Toini ja Sirpa. Kotiinpaluumatka jännitti vähän, sillä oli huhtikuu ja suojasää ei olisi ollut hyvä keli paluumatkalle. 

Valjastetun hevosen ajaminen portaiden eteen nosti riemua rintaan päästä takaisin kotimatkalle. Muistan lämpimin ajatuksin tuota pääsiäisreissua. Se on hyvä muisto.


Irja Huttunen
20.3.2018

 Takaisin