Suomi ennen joulukuuta 1936

         Suomi ennen syntymääni




Ennen syntymääni ja sen jälkeenkin oli Suomen Presidenttinä P.E.Svinhufvud  ja Viipurin läänin Maaherrana oli Arvo Manner. Vehkalahti oli vauras maaseutu, jonka "kirkonkylä" sijaitsi Haminan kaupungissa. Kodissani oli tapahtunut 1935 sukunimen vaihdos eli Ståhlbergistä oli tullut Hovi. Uusi nimi ei ollut mitenkään vieras, sillä se oli ollut taloon tulleen vävyn suvun nimi 1800-luvulla.
Säätila kolmekymmentä luvun alkupuolella oli hyvin lämmin. Silloin elettiin lämpimien heinäkuiden ja helteisten juhannusten aikaa. Jopa pohdittiin ilmastonmuutoksen tapahtuneen.
Maailmassa alkoi rauhallinen olotila järkkyä. Saksassa Hitler tuli valtaan 1933. Kansallissosialistit perustivat ensimmäiset keskitysleirit Nohraan, Oranienburgiin ja Dachauhun 1933-1934. Pitkien puukkojen yön aikana kansallissosialistit teloittivat vanhat vihollisensa puolueen sisällä ja ulkona. Seuraavana vuonna alkoivat Stalinin puhdistukset. Miljoonat ihmiset kuolivat nälkään ja kulkutauteihin. Neuvostoliitto tuli mukaan Kansainliittoon 1934. Halia hyökkäsi Abessiiniaan ja miehitti sen. Tämä sota oli vuosina 1935-1936. Tämän jälkeen alkoi Espanjan sisällissota.
Suomessa tapahtui myös useita muutoksia ja rajoituksia. Tasavallan suojeluslaki tuli voimaan 1930. Kommunistilaki myös samana vuonna. Parin vuoden päästä oli Mäntsälän kapina ja kieltolaki kumottiin sekä Alkolle myönnettiin yksinoikeus alkoholin myyntiin. Myytäessä pullot tuli asettaa pohja asiakkaaseen päin ostohalujen hillitsemiseksi, tuotteita ei saanut esitellä eikä suositella asiakkaille. Huhtikuussa astui voimaan Puserolaki eli laki kiellosta käyttää poliittisia tunnusmerkkejä julkisissa tilaisuuksissa. Erityisesti mustiin paitoihin ja sinisiin solmioihin pukeutuva IKL ja myös kommunistien julkinen toiminta olivat tarkkailun kohteina. Rajoitettiin kansalaisten paino- yhdistymis-ja kokoontumisvapautta. Estettiin ehdokkuus valtiollisissa ja kunnallisvaaleissa kiellettyihin järjestöihin aiemmin kuuluneilta. Voitiin evätä vaalikelpoisuus henkilöiltä jotka kolmen vuoden aikana olivat kuuluneet valtionpetollisina pidettyinä järjestöihin tai suosineet niiden toimintaa.
Tämän vuosikymmenen aikana oli muodissa symmetriset, geometriset kuviot, röyhelökauluspuserot, leveät hihat, vastalaskoshameet, avoselkäiset iltapuvut sekä kapealinjaiset jakkupuvut, joiden kanssa käytettiin hansikkaita. Vaikutteita vaatteisiin otettiin urheiluasuista ja turkikset sekä pukukorut kuten rintaneulat, rannekorut ja helminauhat olivat suosittuja. Viskoosi tuli markkinoille ensimmäisenä kaupallisena tekokuituna ja keksittiin vetoketju. Miltähän tuntui maailma ennen vetoketjua?
Lääketieteen Nobel palkinto vuosikymmenen alussa myönnettiin Karl Landsteinille hänen keksittyään veriryhmät. Silloinko vasta? Tulee mieleen kuinka monta ihmishenkeä onkaan menetetty väärän veronsiirron johdosta. Yhdysvaltalainen fyysikko Enrico Fermi havaitsi 1934, että uraanilla voitiin  tuottaa ydinfission ketjureaktio
Syntymävuotenani taas tuli uusia lakeja. Lastensuojelulaki sekä alkoholilaki astuivat voimaan. Tärkeitä lakeja molemmat.
Tällä vuosikymmenellä yleistyi pula-aika. Lama merkitsi työttömyyttä, työajan lyhennyksiä ja palkan alennuksia. (Miten tutuilta nämä korvissa kalskahtavat.) toipuminen alkoi kesällä 1932 ja seuraavan vuoden kesäkuussa teollisuustuotanto nousi yli 50%. Markka oli jo edellisenä vuonna irronnut kultakannasta ja liitettiin puntalakiin mikä lisäsi vakautta ja ennustavuutta.
Suomessa oli vallinnut 1919-1932 kieltolaki, jolloin ei saanut myydä eikä valmistaa alkoholia. Salakuljetus rehotti voimakkaana kotiseudullanikin.Täältä merenrantapitäjästä oli monta reittiä kuljetuksen järjestämiseen Virosta. Myöhemmin tutustuin vanhaan salakuljettajaan ja hänen huimia seikkailujaan mielenkiinnolla kuuntelin. Harva tietää nykyaikana taskumatin "lempinimeä". Raittiuden Ystävien laulukirjasta nimi on alkunsa saanut. Nykyään monen naisenkin iltalaukun sisällä tämä varpunen on.
Radio ja elokuvat kehittyivät voimakkaasti. Moni tunnettu näyttelijä asteli uransa ensiaskeleita silloin.  Muistamme Aku Korhosen, Kaarlo ja Siiri Angerkosken, Regina Linnanheimon ja monet muut.
Kodissani ei näitä varpusia ollut, vaan raittius oli kunniassa. Tunnettiin tarkasti maailman tilanne, mutta muuten maalaistalossa elettiin normaalia elämää. Suojeluskunnan ampumarata oli kotini vieressä ja siellä pidettiin ampumaharjoitukset viikoittain. Ehkä uumoiltiin sodan mahdollisuutta. Isovanhempani lapsineen ja heidän perheittensä sekä piikojen ja renkien kanssa asuivat isossa talossa. Pappa kulki päivittäin Haminassa kokouksissa ja olipa hän ollut vt. pankinjohtajanakin. Hän oli suuri lasten ystävä. Papasta kerrottiin myös, kuinka hän auttoi pulaan joutuneita, eikä tehnyt siitä numeroa. Tämän kaltaiseen perheyhteisöön minua odotettiin ja kerrotaan isäni sanoneen ensimmäisen syntyvän sukset jalassa, eikä hän siinä pahasti erehtynyt

Reetta Väänänen
Syksy 2015  

Takaisin