Syrjäkylän joulun alusajan huutokauppa



Tuomelan tupa täyttyi kyläläisistä pikkuhiljaa. Pitkälle pöydälle kannettiin mitä erillaisinpia tavaroita leipäjuustosta puukauhoihin, jopa  puusaaveihin asti. Saavit pantiin lattialle, pöydän viereen. Oli alkamassa Ruuskankylän Maanmiesseuran Naisjaoston huutokauppa. Huutokauppoja Naisjaosto piti vuodessa kahdet niin keväällä kuin joulun alusaikanakin.

Ulkona oli pieni pakkanen. Hevosista nousi hienoinen höyry, sillä ne olivat joutuneet juoksemaan.
Kankaan isäntä nosti perunasäkin selkäänsä reestä ja toi tupaan. Miettisen Uuno lahjotti ruisjauhoja huutokauppaan. Emännät kaivoivat pusseistaan ja koreistaan kuivakakkuja ja nisulettejä. Käsityötaitoiset emännät olivat tehneet kauniita esiliinoja, neuloneet villatakkeja ja - puseroita, sukkia ja lapasia mielin määrin. Lapset halusivat askarrella enkeleitä, joulupukkeja ja tonttuja. Pöytä alkoi olla aivan täynnä huutokaupattavaa. Sanna ja Aili olivat saaneet tehtäväkseen myydä täytekakkuarpoja. He kulkivat tuolirivien välissä touhukkaina. Melkein kaikki ostivat kakkuarvan, mikä maksoi  markan.

Kahvi tuoksui ja niin myös navetanhajuakin oli ilmassa.  Kyläläiset olivat kiireesti tehneet navettatyönsä joutuakseen huutokauppaan. Nyt he juttelivat innoissaan toistensa kanssa. Sannan äiti ja Konttisen Tyynen istuivat vierekkäin kahvikupit käsissään ja keskustelivat niin kuin ystävät aina keskustelevat. Meidän perhe ja Konttiset vierailimme useasti toisissamme. Isä oli meklarina, kuten aina. Hän osasi sujuvasti ja hauskasti huudattaa kyläläisiä  kilpailemaan tavaroista ja näin nostattamaan huutokaupan saldoa.

-Onpas täällä taasen hieno kooste kyläläisten taidoista, isä aloitti, ja otti käteensä askarrellun enkelin. -Mitäs maksetaan tästä kauniista enkelistä, hän kysyi. -Se on minun tekemä, huusi pieni Maija. - No niin, sitäkin suuremmalla syyllä kaikki nyt kilpaa huutamaan, isä sanoi. - Tulevina öinä, miksei päivisinkin  kaikkialla liikkuu nyt jouluenkeleitä, hän jatkoi. Miettisen Helmi sai sen markalla. - Lystilän poikien tekemä saavi, katsokaa, kuinka hieno ja tarpeellinen tämä on. isä sanoi  ja tuolla on vielä toinenkin, hän jatkoi.

Näin eteni huutokauppa. Meklari jatkoi: - Tässä on iso pussi ruisjauhoja. Ruis on arvokas huutokauppatavara, sillä sitä kasvatetaan runsaan vuoden. Kaikki kylässä tiesi, kuinka suuritöinen oli rukiin viljely ja että kuinka hallan arka vilja oli.

Isä pisti esiliinan eteensä ja rupesi huudattamaan yleisöä. - Katsokaa nyt isännät, kuinka komeita emäntiä teillä tulee olemaan hellan ääressä, kun vaimonne panevat tälläisen essun eteensä. Tässähän on pitsiäkin. -Ei se ole pitsiä, vaan korunauhaa,  Tyyne- emäntä korjasi. Esiliinat menivät kilvan kaupaksi. - Mitäs tarjotaan leipäjuustosta? Leipäjuuston paisto on meidän miesten työtä, sillä akat paistuu uunin edessä ennen kuin juusto, isä kertoi vanhaa vitsiään. Niin vähitellen pöydästä hupenivat kaikki tavarat. Äitiä harmitti, kun ei saanut leipäjuustoa, vaikka kuinka oli yrittänyt huutaa. Siitä isä sai kuulla myöhemmin.

Aili ja Sanna olivat saaneet arpalistansa täyteen ja nyt oli jännittävä hetki, kuka olit voittaja. Voittopalkinnon sai Kuuselan Kaj ja kaikki iloitsivat siitä, että voitto meni Kuuselaan, sillä vanha Lempi-mummo ei jaksanut enää leipoa.

Vielä oli narunveto. Miettisen Hemmo-isäntä piti lujasti nyrkkinsä sisällä isoa määrää narun pätkiä. Kahden narun päässä oli hakaneula. Rajalan emäntä ja Kuusiston Helli saivat hakaneulat, kun Hemmo avasi kouransa. Toinen heistä voitti kuivan kakun ja  toinen kahvipaketin.
Huutokauppa oli jälleen kerran mennyt hyvin. Tärkeää ei ollut ainoastaan huutokauppa, vaan myös se, että kyläläiset saivat tavata keskellä pimeää syystalvea toisiaan ja kertoa kuulumisiaan.

Kun Tuomelan tyhjän pöydän ääressä laskettiin rahoja, todettiin, että  nyt voitiin hankkia käyttötarvikkeita lainattaviksi, kuten esimerkiksi mehumaija tai suuri kokoinen kattila. Kylän pitoja varten voisi nyt vihdoinkin ostaa iso ruokakalusto. Naisjaosto oli suunnitellut pitävänsä kudontakurssin helmikuussa, ja kudonnan neuvojan oli nyt mahdollista palkata.

Liisa Voutilainen
4.11.2017

Takaisin