Rissasia



Lapsuudenkodissani asui sodan jälkeen paljon suvun väkeä, mm. ukin sisko Hetu-täti, oikealta nimeltään Heta Rissanen. Hänen miehensä sanottiin olleen joku ”taiteilijanretku”. Lapsia en tiennyt hänellä olleen enkä muuta tädin sukua tavanneeni. Paljon en hänestä muista. Sairasti kamarin sängyssä ja kun teki kuolemaa, seisoimme hänen vuoteensa vieressä. En tiedä edes, missä hänen hautansa on. Lienee unohdettu.

Silloin en paljon maailman taiteesta tiennyt. Kun myöhemmin opintiellä perehdyin aiheeseen, totesin, että jo silloin tunnettu taiteilija Juho Rissanen ei ainakaan voinut olla Hetu-tädin entinen aviomies. Juho Rissanenhan oli ollut naimisissa valtioneuvos Flodin kuvanveistäjätyttären Hilda Flodin kanssa. Tämä avioliitto oli lapseton, mutta käydessäni Didrichsenin taidemuseossa Juho Rissasen taidenäyttelyssä huomasin, että Juholla oli ollut yksi yksinäinen poika. Äitiä ei mainittu eikä pojan vaiheista.

Hetu-tädin tarina tuli näyttelyssä mieleeni. Sopivan ajan tullen päätin etsiä edes Juho Rissasen muistomerkin Kemilänrinteeltä, kun Hetu-tädin haudasta ei ole tietoa. Ehkä joskus etsin senkin. Tarkempaa muistomerkin paikkaa en tiennyt, vain sen, että sitä oli jouduttu siirtämään Kolmen Sähkön rakennuksen tieltä.

Ajoin Kolmen Sähkön pihaan. Mitään muistomerkkiä en nähnyt, rakennuksen ympärillä oli vain umpihanki. Käännyin takaisin, jätin auton jonkin matkan päähän Käenkujan varteen ja kävelin viereisen kävelytien päähän. Ehkä sieltä näkyisi. Sielläkin tien loputtua rakennukseen, oli vastassa vain umpihanki. Oli parasta luovuttaa ja odottaa lumien sulamista.

Käynnistäessäni autoa osui katseeni kadun toisella puolella hangen alta paljastuneeseen kiveen. Kovin vaatimattomalta se näytti, eikä siinä näyttänyt mitään tekstiäkään olevan, mutta nousin kuitenkin autosta, rymysin lumipenkan yli ja kiersin kiven toiselle puolelle. Siinähän se oli!


TAIDEMAALARI JUHO RISSANEN
1873 – 1950
SYNTYI KUOPION KEMILÄNMÄELLÄ

Lumen alta paljastunut ympäristö oli karu, vain tupakantumppeja ja koiran jätöksiä. Eikä minullakaan ollut edes kukkaa tai kynttilää asetettavaksi taiteilijan muistomerkille.

Aino Tapaninen
9.4.2017

Takaisin